Kurt Oddekalv’s advice regarding food and CO2 footprints

Another follow-up on my blog post about The moral dilemma of eating pumpkin outside the season, this time from Kurt Oddekalv, leader of Norges Miljøvernforbund (Green Warriors). The previous answer was from Bellona.

“Hei Bente, ikke enkel den der. Kortreist mat er alltid best på alle måter. Du kan si at det en nasjon ikke greier å få frem av mat til sine innbyggere, det skal de egentlig ikke ha å spise. Fordi innen økologien må et område kunne fø den arten som lever innen området, dette gjelder egentlig også mennesket. Dette selv om vi har opphevet naturlovenerundt ca 1880 via den industrielle revolusjon.

At vi idag har klikket helt og driver med å flytte mat rundt halve jorden (eks. norsk torsk), er på mange måter bare et bilde på det komplette idioti og derfor rammes vi nå av en klimakrise. Naturen slår alltid tilbake og vi er desutten ca. 3 milliarder for mange. Det er den eneste saken jeg ikke kan ta opp fordi jeg har 4 flotte barn selv. Jeg tror ikke på markedstilgang i et globalt marked har noen framtid, først må nasjonene kunne fø sine egne innbyggere uansett om disse er fattige eller ikke. Billig olje smører galskapen og vi har fått en dramatisk økning i økonomistyrte systemer som ikke gjør annet enn å fremme miljøkrise og armod.

Bio diesel er ok, det er det idiotiske frie markedet som er problemet, ikke biodieselen. Altså bonden selger der han får best pris. Ikke til de som sulter. Kald og kynisk økonomverden.”

Hilsen Kurt

One thought on “Kurt Oddekalv’s advice regarding food and CO2 footprints

  1. Bente: Det var (kanskje ikke overraskende) veldig dramatisk fra Oddekalv, og i så måte var Bellona langt sakligere i sitt svar. Blandingen av biologi og nasjonalisme blir sant å si litt bisarr – argumentet om at “det en nasjon ikke greier å få frem av mat til sine innbyggere, det skal de egentlig ikke ha å spise” setter jo faktisk likhetstegn mellom biologisk leveområde og nasjonalstaten. En historiker ville nok ha sitt å si om den sammenligningen…

    Jeg blogger endel om matpris og mattilgang i et framtidsperspektiv på newth.net/2050 , og researchen jeg har gjort hittil tyder entydig på at de nåværende høye prisene ikke innebærer at det er for lite mat på kloden, ei heller at det er umulig å fø på både 6,6 og 9 milliarder mennesker på rimelig forsvarlig vis…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s