”Dette bildet skal på Face” – om nettvett i 2012

Hva er egentlig god nettvett i 2012? Jeg spurte dem som har nettvett i tastefingrene: 12 – og 13 år gamle jenter.

”Det er ikke så mye mobbing på nett”, mente mange av jentene da jeg spurte om de kjente til mobbing på nett. Ved en tilfeldighet kom jeg i dag i kontakt med en gjeng jenter som jobber som skolemeglere på Prinsdalen skole i Oslo og som er storforbrukere av internett, smarttelefoner og sosiale medier.

”Jeg har hørt og lest historier om det i media, men jeg kjenner ikke til noen alvorlige tilfeller”, sa en jente.

Det er godt å høre, og kanskje et litt annet inntrykk enn det vi får gjennom media, hvor vi har blitt vant til å lese om ”facerape”, for ikke å snakke om “5 på gangen om facerape“.

Her er rådene 12- og 13-åringene delte med meg:

 • Ikke gi navnet og adressen til fremmede på nett.
 • Dersom du har profiler på sosiale nettverk (eks. Facebook), ikke legg til folk du ikke kjenner.
 • Gjør profilen din synlig bare for venner.
 • Dersom du opplever noe ekkelt på nett, gi beskjed til en voksen
 • Dersom noen tar bilde av deg og de sier at de skal legge det på ”Face”, gi beskjed på forhånd dersom du ikke vil at bildet skal legges ut. I de fleste tilfeller vil venner og bekjente respektere ditt ønske.
 • Dersom noen har lagt ut et bilde av deg som du ikke har tillatt, be dem slette det.

Som dere ser er disse rådene særlig rettet mot sosiale medier, vi rakk ikke å komme innom kildekritikk, dataspill, etc. Men jeg synes jentene har mye fornuftig å komme med, og har absolutt tips flere kan lære av.

Se tips og råd fra andre: Redd Barna, nettvett.no (Post- og teletilsynet), Du Bestemmer (Teknologirådet, Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen), Forbrukerombudet, Klar Melding (Barneombudet).

Disse tipsene er også interessante å høre på en dag da vi kan lese i Wall Street Journal at Facebook vurderer å åpne opp det sosiale nettverket også for barn under 13. Årsaken til at Facebook har hatt en aldersgrense er at amerikansk lovgivning sier at selskaper som samler inn data om barn under 13 år må ha verifisert foreldrenes tillatelse for å gjøre det. Derfor eksperimenterer nå Facebook med tekniske løsninger som gjør at barn under 13 år kan koble kontoen sin opp til foreldrenes konto, ifølge WSJ.

Det er mange grunner til FB har jobbet med denne løsningen over lengre tid. En viktig grunn er jo at massevis av barn under 13 er der allerede (det er vanskelig å sjekke alder 100%, og ergo faker mange sin alder)! WSJ viser til Consumer Reports, og at 5,6 millioner barn under 13 år bruker FB i 2012 (i 2011 var tallene 7,5 millioner barn under 13 år). Pia Lang i Medietilsynet referer til at allerede i 2010 var 20% av europeiske barn mellom 9-12 på FB til NRK.

For at FB skal få til det, må minst en av to ting skje (i USA):

–       FB må få til en lovendring i Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA, som skal forsikre at barnas informasjon ikke er samlet og lagret for å målrette reklame mot dem).

–       FB må lage en teknisk løsning som gjør at barna ikke blir utsatt for samme skreddersydde reklame som vi andre.

Noen som har fortolkninger av en endring av Facebooks regler vil ha noen juridiske konsekvenser i Norge, eksempel med tanke på markedsføringsloven og ”særlig beskyttelse av barn”? Uansett, det er ikke uventet at FB nå ser i retning av nye kundegrupper etter at selskapet gikk på børs.

Som en dessert midt oppi alt dette med nettvett, FB for barn og innsamling av brukerdata; ta også en kikk på artikkelen Rethinking Privacy in the Era of Big Data hvor forskeren danah boyd er intervjuet. Hun kan mer enn de fleste om sosiale nettverk og ungdommer, og jobber for Microsoft Research. Hun har som vanlig mange sitérbare setninger, men i denne konteksten er særlig denne relevant:

Ms. Boyd sees only one certainty for which we should prepare. “Regulation is coming,” she says. “You may not like it, you may close your eyes and hold your nose, but it is coming.”

2 thoughts on “”Dette bildet skal på Face” – om nettvett i 2012

 1. Just desire to say your article is as surprising.
  The clearness to your publish is just excellent
  and i could suppose you’re an expert in this subject.
  Well together with your permission let me to
  grab your RSS feed to keep updated with coming near near post.
  Thank you one million and please carry on the rewarding work.

 2. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone
  else experiencing problems with your site. It seems like some of the written text in your posts are running off the screen.

  Can someone else please provide feedback and let me
  know if this is happening to them as well?

  This could be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s