Skulle gjerne sett norske journalister og programmerere på dette kartet

Image

Norge er ennå ikke på Hacks/Hackers-kartet. Burde ikke vi gjøre noe med det?

Hm, hva er det egentlig jeg snakker om? Hacks/Hackers er en meetup for journalister, programmerere, grafikere, etc som er interessert i datajournalistikk i en eller annen form. Og årsaken til at de kommer sammen er: “The worlds of hackers and journalists are coming together as reporting goes digital and Internet companies become media empires”.

Datajournalistikk er et omfattende felt, og ingen behersker hele skalaene av ferdigheter (journalistikk, statistikk, programmering, databasebygging, visualisering, etc). Derfor er det lurt å samarbeide og lære av hverandre, også på tvers av redaksjoner. Hacks/Hackers har også en egen blogg.

Foreløpig kjenner jeg ikke til slike meetups i Norge, med unntak av NONA (Netthoder). Mulig NONA kan ta tak i flere datajournalistikk-temaer? Noen av meetupene i Hack/Hackers i New York har handlet om utvikling av API’er, “long-form journalism” og hvordan bygge kart.

Jeg dykker nå ned i datajournalistikk-feltet uten tung programmerer-bakgrunn, og tar imot og deler tips for å skyte fart i læringskurven.

Den britiske professoren og journalistikk-underviseren Paul Bradshaw har delt en svær kladeis av en leseliste om datajournalistikk – han har samlet 114 blogger og nettsteder i en databundle.

 

3 thoughts on “Skulle gjerne sett norske journalister og programmerere på dette kartet

  1. Vi har i det minste hatt Jo Geary, som driver Hacks/Hackers i London som keynote på NONA11. Jeg er enig i at det skjer mye spennende innen datajournalistikk, og vi har hatt en god del NONA-innledere på dette opp gjennom årene – bla Nick Diakopoulos, USA Today’s Juan Thomassie, NRKs Espen Andersen, Even Westvang om de fantastiske prosjektene sine på NONA11 og forsåvidt også Paul Bradshaw, som snakket om HelpMe Investigate – men spørsmålet er om det er et stort nok miljø i Oslo rundt dette for mer formell organisering? Vi har jo også Oslo Open Data Forum, som har en litt annen innfallsvinkel igjen, miljøet rundt Vox Publica i Bergen, personer i FriProg-miljøet, enkeltpersoner som jobber med data kommersielt – mulig dette har modnet nok til at det er interessant med mer formell organisering / mer fokus på dette – jeg er litt usikker. For et par år tilbake dro temaer som datajournalistikk lite folk til møter og seminarer, i alle falle i min erfaring, vi må nesten over i gjennomgang av konkrete caser for å vekke interesse. Men det er mulig at interessen er større nå. Det er jo uansett mulig å sjekke litt nærmere via Twitter, nyhetsbrev osv hvor stor interessen er.

  2. Kristine, dere i NONA har helt klart bidratt til å skape interesse/kompetanse på dette temaet i Norge. Heldigvis har dere gitt oss muligheten til høre inspirerende stemmer på dette feltet. Men det er mulig vi er iferd med å bevege oss over i en ny fase. Fra å bli inspirert og høre om kule eksempler fra utlandet, er det kanskje på tide å gjøre noe selv. Mange gjør noe allerede på datajournalistikk (NRK Brennpunkt, Budstikka, VG, TV2, BT, etc), men jeg tror tiden og verktøyene tilsier at flere redaksjoner kan sette igang og se hva de kan gjøre med lokale data. Og da hadde det vært fint å hatt et sted/møtepass hvor man kan lære av hverandres suksesser og utfordringer. Mulig Norge er for lite for Hack/Hackers-aktige sammenkomster, men jeg håper ikke det:-)

  3. Det her vil jeg gjerne være med på!

    Jeg er geograf og jobber med kart. Jeg er ikke hacker og ikke hack, men kart er uansett viktig.
    I geomatikkbransjen har vi en stund hatt et treff som heter #Geobeer. Der møtes vi for å drikke øl. Til høsten vil det komme et nytt initiativ der vi prøver å legge til litt faglig moro. Kan hende kunne man laget en slags greie der geografer/utviklere/geomatikere fra geo-miljø møter journalister og andre? I det minste for en kveld. Her er det mye muligheter! Og selv om ikke alle geomatikere kaller seg hackere finnes det mye nyttig kunnskap allikevel i bransjen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s