Hvordan redde mediebransjen? Noen innspill fra journalistikk-studentene

Mediebransjens problemer er velkjente: Lesertallene for papiravisene synker, annonsesalget synker, gigantene Google og Facebook tar store deler av annonseinntektene og brukerdataene. Kan journalistikk-studentenes forslag løse floken?

Fremdeles leser nordmenn mye journalistikk: 82% av Norges befolkning bruker hver dag innhold fra norske mediehus, og 61 prosent leser norske nettaviser daglig. Mobilutgavene har en daglig dekning på 43 prosent, noe som er en økning på 7,6 prosent, i følge den nye lesertallsundersøkelsen fra MBL, referert i Kampanje.

Nordmenn konsumerer altså mye journalistikk, men for få betaler for journalistikken. Tidligere har hovedinntektene til medieselskaper primært kommet fra abonnement, annonsesalg og løssalg. Når løssalget og annonsesalget svikter, har de fleste norske medier satset på abonnementsalg i form av ”betalingmurer” rundt nettavisene (med anførselstegn fordi dette er nokså uheldig begrep som gir negative assosiasjoner. Hva med å slutte å snakke om betalingsmur, og heller snakke konsekvent om pluss-saker? Eller en journalistisk strømmetjeneste?).

Jeg har spurt 1. års journalistikk-studentene våre om hvordan mediene bør fikse denne floken. Jeg underviser og forsker ved Institutt for journalstistikk og mediefag, Høyskolen i Oslo og Akershus. Interessant nok, betaler bare en et liten andel av journaliststudentene for journalistikk i form av (digitale) abonnement, løssalg eller mikrobetaling på nett. Et flertall av dem betaler derimot for strømmetjenester for musikk, film og tv-serier.

Her er svarene jeg fikk da jeg spurte dem hva mediebransjen bør gjøre for å lage bedre finansieringsløsninger for journalistikken. Meldingen er rimelig klar:

  • Lag innloggingsløsning som gir oss tilgang til journalistikk fra flere medier, ikke bare en. Gjerne alle norske medier bak en felles innlogging.
  • Altså en innlogging – alle mediene, ikke ett abonnement pr nettside! Samarbeid må til for å få til denne endringen. Vio blir nevnt som et inspirerende eksempel.
  • Gi muligheter for fleksibilitet i løsningen og betalingsmodellene. Forskjellig pris for forskjellig tilgang til innhold.
  • Gjør det mulig å ha ”plukk og miks”-løsninger, ala det kabeltv-selskapene har eller Adams matkasse. Man kan sette sammen abonnement på ulike medier til ulike priser.
  • Lær av musikkbransjen, lag løsninger som er så gode at man vil betale, ”tving” brukerne inn i innloggingen (og begrens tilgjengeligheten på gratis innhold). Og gjør det mulig å betale for å bli kvitt reklame, eks på video.
  • Foreslått månedspris – 99,-
  • Men gjør det også enkelt å bruke mikrobetaling for enkeltartikler, eks. via Vipps.
  • Fin layout og design er viktig. Gjør nettavisene finere og mer brukervennlige – lekre, rett og slett – det samme gjelder for annonsene.

 

Stikkordene er altså strømløs tilgang til god journalistikk, på tvers av gamle firmanavn og produkter. Lag innloggingstjenester som er så nyttig og praktiske at de blir foretrukne foran dårlige gratisløsninger. Unngå mange ulike profiler og pålogginger. Flere andre har foreslått lignende løsninger, bla. Anders Waage Nilsen i saken “I hver sin silo”. Lar dette seg realisere?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s