Den svarte svanen

Jeg kunne begynt å skrive om alt det kule vi kommer til å bruke tiden og tastaturene våre til i 2010. «Brenn bøkene, lesebrettene tar over», «Facebook er sååå 2007» eller «Dine innspill til wiki-statsbudsjett 2011». Men historien har vist at mennesker er avsindig dårlige til å forutsi fremtiden; derfor skal ikke dette handle om 2010.

(To my international readers, this is an article I’ve written for the Norwegian weekly Morgenbladet about technology surprises from 2009, inspired by Nassim Nicholas Taled’s book The Black Swan. In my opinion, Google’s new collaborative tool, Google Wave represents such a black swan.)

De færreste spådde Sovjetunionens fall, Hitlers maktovertagelse og påfølgende verdenskrig, internettets spredning, den siste finanskrisen eller 11. september. Dette er hendelser som kan kalles svarte svaner. Det vil si at de er sjeldne og uforutsigbare, men likevel svært viktige.

Før 1790 var det ingen som klarte å forestille seg at det fantes svarte svaner, for alle observerte svaner var jo hvite. Helt til oppdagere rundt 1790 fant Cygnus atratus – svarte svaner – i Australia. Nassim Nicholas Taled skriver om dette i boken The Black Swan. Svarte svaner handler altså om vår manglende evne til å forutse overraskelser; de gjemmer seg i blindsonen vår, for så plutselig å se oss i hvitøyet.

Hvor mange ganger har vi ikke hørt at «vi må lære av våre feil» og at «historien gjentar seg»? Ifølge Taled hjelper det ikke så mye å kunne historien på rams når den svarte svanen lander i dammen vår. For historien åler seg ikke fremover – den hopper, uforutsigbart.

Når jeg ser tilbake på teknologiåret 2009, er det da mulig å se en svart svane eller en sjelden overraskelse blant alle hendelsene vi snakket og tastet om? Og er det mulig at en svart svane kan komme snikende – at vi ikke oppdager den med en gang?

I 2009 kjøpte enkelte av oss lesebrett for første gang (inkludert meg selv, som har gledet og irritert meg over Kindle). Enda flere har betalt for å «streame» musikk på den svenske tjenesten Spotify, både på nett og på mobil. Spørsmålet om datalagringsdirektivet, den svenske Pirate Bay-saken og de svenske FRA- og Ipred-lovene har satt datalagring, overvåkning og opphavsrett på dagsordenen, særlig blant bloggere.

Stortingsvalget i september lokket flere politikere ut i sosiale medier enn noen gang før, de sendte ut hele 117 000 twittermeldinger i månedene før valget, og «alle» var på Facebook, Twitter, YouTube, Flickr, blogg og Origo.

I 2009 er en sky blitt mer enn et objekt på himmelen; nå handler det om å ha innholdet sitt tilgjengelig i nettskyen på internett (eksempelvis Google Documents, Flickr for bilder eller sikkerhetskopier på Dropbox). Slik kan vi jobbe hvor som helst, uavhengig av den lokale harddisken, såkalt cloud computing. Motstanden mot å offentliggjøre skattelistene ble enda større da flere store norske medieselskaper laget applikasjoner som gjorde at du kunne se hva Facebook-vennene dine tjente.

Er noe av dette svarte svaner? Trolig ikke. For meg er den svarteste svanen en arbeidsform, representert ved et program, nemlig Google Wave. Det var ekstremt opphausset og omringet av mye mystikk under beta-lanseringen i høst. Mange har prøvd verktøyet, som er en blanding av e-post, chat og wiki – altså dokument og samtale – og skuffelsen har vært stor blant de fleste. Google Wave er ennå uferdig, og kommer til å bli mye bedre, men samarbeids- og samhandlingstanken som ligger bak verktøyet fra de to ingeniørene Lars og Jens Rasmussen er grandios. Nøyaktig 20 år etter World Wide Webs spede begynnelse på Cern i 1989 kan bølgen til de to danskene få verden til å hoppe i en annen retning enn ventet.

2 thoughts on “Den svarte svanen

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. Com SB So good to find anyone with some authentic ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s needed on the internet, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s