Datajournalistikk og hvorfor du skal bry deg

Mange rygger når de hører ordet datajournalistikk.  For mye data, for lite journalistikk?

Data eller fakta har vært en del av journalistikken siden starten, så egentlig kan vi si at det er journalistikkens råvare.  Med tjenester som Excel eller Google regneark, Google Fusion, Many Eyes, etc, har vi de siste årene fått mange nyttige verktøy som gjør det enklere å analysere og visualisere data. Ikke data for dataenes egen skyld, men data for journalistikkens skyld. Altså – hensikten er å analysere, kombinere og presentere data for å finne de interessante journalistiske historiene.

La oss ta et eksempel. Hurrican Kathrina i USA var ikke bare en naturkatastrofe. Det var også en katastrofe som viste at orkanen skapte større ødeleggelser på grunn av politiske prioriteringer. Datajournalist Dan Nguyen fra Propublica har gjort analyser som viser at jo nyere husene var, jo større var sjansen for at de ble ødelagt i orkanen. Årsaken var at bygningstekniske krav har blitt redusert av politikerne.

Jeg har vært noen dager i Italia, Perugia for å delta på International Journalism Festival, som har et eget ”spor” om datajournalistikk. Og en indikator på at dette er noe stadig flere redaksjoner nå jobber med verden over, er de 300 innsendte bidragene til den globale konkurransen Data Journalism Awards. Bidragene kom fra Kenya, Uganda, Mexico, Argentina,  i tillegg til ”ususal suspects” som New York Times, Guardian og BBC. Ingen bidrag fra Norge er blant de 58 nominert prosjektene…

Jeg kommer til å skrive flere bloggposter fra konferansen, men merk dere boken som nå har  kommer ut med fri lisens , ”Data Journalism Handbook”, laget som et crowdsourcing/samhandlings-prosjekt på konferansen Mozilla Fest i London i fjor høst. Den er helt sikkert nyttig for dere som er interessert i dette feltet.

Dersom noen er usikker på hva datajournalistikk betyr eller har hørt om programmeringsjournalistikk eller CAR (Computer Assisted Reporting) og lurer på definisjoner og forskjeller, ta en kikk på denne fine bloggposten på Vox Publica som vil oppklare eventuelle uklarheter.

Jeg kommer tilbake med en bloggpost om hvordan New York Times tenker rundt datajournalistikk, så følg med! 

One thought on “Datajournalistikk og hvorfor du skal bry deg

  1. Pingback: Thanks to open public data and datajournalism, we got a diploma! | Bente Kalsnes' blog

Leave a comment